Jul og nytår topper listen over tyvenes travleste perioder. Desværre er tyvene blevet mere udspekulerede – og det sætter husejerne på hård prøve. Få tre gode råd til at holde tyvene ude.

Danmark er verden over kendt som et sikkert og trygt land. Hvad de færreste ved er, at vi med afstand er det land i Europa, der har flest indbrud i private hjem per indbygger. Ifølge Danmarks Statistik har over 29.000 danskere hvert år besøg af tyve – og antallet af indbrud topper i tiden mellem jul og nytår.

Desværre er det ikke altid nok med almindelig lås og et ”Nabohjælp”-skilt, for tyvene bliver mere og mere udspekulerede. Hos Supervision Alarmteknik er det erfaringen, at indbrudstyvene er blevet mere grundige i forberedelsen – men ikke nok til, at de kan ignorere uforudsete forstyrrelser.

– Tyvene orienterer sig efter indgange og flugtveje, da deres største frygt er at blive set. Med videoovervågning og alarmer, opstår en præventiv effekt, som kan forsinke eller helt afholde tyven fra at bryde ind. Man kan også besværliggøre det for tyven ved at øge tiden, det tager at finde værdier, eksempelvis ved at bruge en tågekanon, fortæller Søren Nedergaard, direktør for Supervision Alarmteknik.

Avancerede alarmløsninger rykker ind i hjemmene

For at beskytte huset mod de udspekulerede indbrudstyve tager flere og flere danskere mere avancerede alarmer i brug. Hos Protect, der producerer tågekanoner, oplever man, at det ikke længere kun er virksomheder, der investerer i de avancerede alarmsystemer, men også private. Sikkerhedsvirksomheden har leveret over 100.000 tågekanoner i flere end 50 lande.

– Tidligere er vores løsninger primært blevet brugt til at forhindre indbrud i alt fra butikker til lagre og skoler. Men nu har vi også løsninger, der passer til almindelige parcelhuse. Tågekanonen fylder rummet med sikkerhedståge, så indbrudstyven ikke kan se en hånd for sig. Tågen bliver hængende i op til en time, så det giver ikke mening for tyven at vente på, at tågen forsvinder. På det tidspunkt vil vagt eller politi være kommet frem, forklarer Thomas Stig Thøisen, der er Nordic Sales Manager i Protect.

Undgå indbrud

Vil du undgå indbrud i juletiden, får du her tre gode råd:

1. Undgå tomme indkørsler og mørke stuer

Gør det sværere for tyven at afkode, om du er hjemme, ved at have lyset tændt og eventuelt en radio kørende. Det er også en god idé at have en bil stående, så måske du kan lave en aftale med din nabo, der holder jul hjemme, om, at vedkommende flytter sin bil over i din carport.

2. Skilt med dine alarmer

Ved at gøre opmærksom på, hvilket alarmudstyr du har, kan du skræmme tyvene væk på forhånd. De ved nemlig, hvilke alarmer de skal gå uden om, så har du avancerede af slagsen, er det en god idé at skilte med det.

3. Se, hvad tyven ser

Gå en runde om huset og kig ind ad dine vinduer, så du ser, hvad tyven ser. Ligger der dyre bærbare computere fremme, eller står der designstole lige ud for vinduet, kan du overveje at flytte dem, så de ikke er så tydelige for tyven at få øje på.